Юридична відповідальність військовослужбовців як елемент забезпечення дисципліни та законності у військовій сфері - Скоморовський, В.Б.; Сєріков, М.А.; Скоморовський, Віталій Богданович; Сєріков, Микита Артемович; Скоморовський, Віталій (Університет «КРОК», 2025)
Військовослужбовці України несуть юридичну відповідальність на загальних підставах, як і всі громадяни України, але з урахуванням їхнього особливого правового статусу. Наголошується, що усі військовослужбовці, незалежно від звання чи посади, рівні перед законом. Однак із початком служби військовослужбовець разом із отриманням погонів бере на себе особливу відповідальність за захист Батьківщини та виконання вій- ськових обов’язків, що включає необхідність беззаперечного виконання поставлених завдань за будь-яких умов, навіть із ризиком для життя. Зауважується, що бути законослухняним громадянином для військовослужбовця недостатньо – він має бути прикладом у виконанні своїх обов’язків. За порушення законів і порядку проходження служби військовослужбовець зобов’язаний нести юридичну відповідальність. Відзначається, що військовослуж- бовці виконують обов’язки, які пов’язані з захистом держави, дотриманням дисципліни та виконанням наказів. Їхній статус визначається спеціальним законодавством, яке встановлює додаткові вимоги до їхньої поведінки. Військовослужбовці залежно від характеру вчиненого правопорушення та провини несуть з урахуванням бойового імунітету, визначеного Законом України «Про оборону України» дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність. Звертається увага на те, що юридична відповідальність військовослужбовців є однією з ключових складових забезпечення правопорядку та дисципліни у Збройних Силах. Сучасні виклики, такі як збройні конфлікти, міжнародні зобов’язання держави щодо дотримання стандартів гуманітарного права та необхідність зміцнення національної безпеки, вимагають чіткого правового регулювання поведінки військовослужбовців. В Україні це питання набуло особливої актуальності у зв’язку з агресією проти країни, реформуванням сектору безпеки та оборони, а також процесом адаптації національного законодавства до стандартів Європейського Союзу. Прогалини у законодавстві, колізії між нормами та труднощі їх практичного застосування потребують комплексного наукового аналізу та розробки рекомендацій щодо вдосконалення правового регулювання. Робиться висновок стосовно того, що дослідження юридичної відповідальності війсь- ковослужбовців є важливим не лише для забезпечення дисципліни у військових формуваннях, але й для загального зміцнення верховенства права та довіри до правової системи держави.
Keywords: військовослужбовці; відповідальність військовослужбовців; правопорушення військовослужбовців; Збройні Сили України; кримінальна відповідальність; адміністративна відповідальність; дисциплінарна відповідальність