Державно-правові погляди Іллі Шрага - Кінзерська, Тетяна Володимирівна (Університет «КРОК», 2023)
У дисертації здійснено комплексне історико-правове дослідження державно-правових поглядів Іллі Шрага. Стверджується, що розвиток вітчизняного державо- і правотворення являє собою особливий і неоднозначний процес, важливе місце у якому посідають визначні творчі особистості, суспільно-політичні та культурно-просвітницькі діячі. Серед них окремо виділимо постать Іллі Шрага, який був відомим юристом, державним діячем і активним учасником українського національно патріотичного руху. До сфери інтересів діяча належали ключові аспекти українського державотворення і правотворення, які безпосередньо пов’язані із захистом прав народу, визначенням його самобутності та автентичності. За період своєї активної діяльності І. Шраг став одним з ініціаторів вироблення важливих теоретичних основ самоідентифікації українського народу, які надалі були розвинуті у ході діяльності українських товариств та організацій. Для багатьох із них діяч став ініціатором створення та здійснення організаційно-правової підтримки, свідома позиція якого у розв’язанні українського питання дала можливість підняти його діяльність на широкий загал і поставити на належну правову основу
Keywords: автономія; Державна дума; державотворення; Ілля Шраг; національна самосвідомість; національно-визвольні змагання; пенітенціарна система; просвітницький рух