Advantages of fact-based decision-making principle on TQM implementation at Libyan Iron & Steel company LISCO - Safar, H.; Bielova, O.; Бєлова, Олена Ігорівна (Університет «КРОК», 2021)
The article is devoted to the study of the peculiarities of the formation and management decisions, based on facts in the process of implementing the principle of Total Quality Management in the Libyan Iron & Steel Company LISCO.The aim of the article is to determine the role of the principles of implementation of total quality management (TQM) in relation to product quality in the Libyan Metallurgical Company (LISCO).The article examines the peculiarities of Libyan companies and found that Libyan manufacturing companies, on the example of the Libyan Iron & Steel Company LISCO, face many difficulties and obstacles in implementing and maintaining modern quality management systems. The article presents the definitions of "Quality", "Quality Management" and "Total Quality Management". It is proven that since today "Total Quality Management" is still a new concept that is currently being implemented in the activities of the Libyan company LISCO, the question arises about improving the applied quality managementmethods. This article demonstrated that Libyan companies and their management still have lack of knowledge about programs and approaches to Total Quality Management. In addition, the study and analysis of the current activities of the Libyan company will help managers and executives who make decisions based on facts in the management of manufacturing companies and projects implemented in the course of their activities; also, these studies will allow companies to focus on the strengths and weaknesses of management systems in general, which are associated with the implementation of common quality systems. The article also notes that the Libyan company LISCO makes many efforts to try to develop and implement a system of Total Quality Management and effectivelyapply it in the company as a whole and in the process of implementing individual projects in particular. However, the article emphasizes that due to the large number of threats and difficulties in implementing a Total Quality Management system in the company's activities (the most powerful of which are the impact of exogenous factors, some technical aspects, integration and development of Libyan company’s staff), it becomes clear that systems to date is only partially possible and requires phased implementation. The article also raises the question of the need for a comprehensive approach to research on the formation and implementation of the Total Quality Management system in LISCO and argues the relevance of further research in this area.

Стаття присвячена дослідженню особливостей формування та прийняття управлінських рішень, що засновані на фактах в процесі впровадження принципу загального управління якістю в лівійській металургійній компанії LISCO. Метою статті є визначення ролі принципів впровадження загального управління якістю (TQM) щодо якості продукції в Лівійській металургійній компанії (LISCO). В статті проведено дослідження особливостей діяльності лівійських компаній та встановлено, що лівійські виробничі компанії, на прикладі лівійської металургійної компанії LISCO, стикаються з великою кількістю труднощів та перешкод при впровадженні та підтримці сучасних систем управління якістю. В статті представлено визначення дефініцій «якість», «управління якістю» та «загальне управління якістю». Доведено, що оскільки на сьогоднішній день «загальне управління якістю» все ще є новою концепцією, яка на даний час впроваджується в діяльність лівійської компанії LISCO, постає питання про покращення застосовуваних методів управління якістю. Дана стаття продемонструвала, що лівійським компаніям та їх керівництву також бракує знань про програми та підходи до загального управління якістю. Крім того, проведене в статті дослідження та аналіз поточної діяльності лівійської компанії, зможуть допомогти керуючим особам –менеджерам, управлінцям та керівникам, які приймають рішення на основі фактів в процесі управління виробничими компаніями та проєктами, що реалізуються в процесі їх діяльності; також ці дослідження дозволять компаніям сконцентрувати увагу на сильних і слабких системи управління в цілому, що пов'язані із впровадженням загальних систем якості. В статті також зазначається, що лівійська компанія LISCO докладає багатьох зусиль, щоб спробувати розробити та запровадити систему загального управління якістю та ефективно застосовувати її в діяльності компанії в цілому та в процесі реалізації окремих проєктів зокрема. Проте, в статті наголошується, що зважаючи на наявність великої кількості труднощів та складнощів впровадження системи загального управління якістю в діяльність компанії (найпотужнішими з яких є вплив екзогенних факторів, деякі технічні аспекти, інтеграція та розвиток працівників лівійських компаній), стає очевидним, що впровадження даної системи на сьогоднішній день можливо лише частково та потребує поетапного запровадження. Також в статті постає питання про необхідність комплексного підходу до досліджень щодо формування та впровадженнясистеми загального управління якістю в компанії LISCO та аргументовано актуальність подальших досліджень у даній сфері.
Keywords: project management; Total Quality Management (TQM); TQM implementation; quality; quality control; rejected and defected products; fact-based decision-making; управління проєктами; загальне управління якістю (TQM); впровадження TQM; якість; контроль якості; бракована та дефективна продукція; прийняття рішень на основі фактів