Інноваційні форми художньої освіти 1920-1930-х рр. у формуванні мистецтва українського авангарду - Папета, Сергій; Яремчук, Олена; Латій, Оксана; Яків’юк, Олена; Солопов, Вячеслав; Папета, Сергій Павлович; Яремчук, Олена Миколаївна; Латій, Оксана Іванівна; Яків’юк, Олена Іванівна; Солопов, Вячеслав Анатолійович (Рівненський державний гуманітарний університет; Інститут культурології НАМ України, 2025)
Визначено, що традиції стильового плюралізму, започатковані в Українській академії мистецтва, отримали подальший розвиток в діяльності Київського інституту пластичних мистецтв (далі – КІПМ) і Київського художнього інституту (далі – КХІ); виявлено роль цих навчальних закладів як осередків створення теоретичного обґрунтування і методологічної основи авангардних напрямів в українському мистецтві і дизайні. Розглянуто авангардні концепції видатних митців-педагогів, проаналізовано їх навчальні методики і програмні твори. Виявлено вплив професорів, керівників майстерень КІПМ і КХІ на формування творчості їхніх учнів і подальшу реалізацію авангардного мистецтва в різних галузях тогочасного дизайну. Констатовано, що майстри старшого покоління і генерація молодих художників утворили мистецьке середовище, об’єднане спільною ідеологією і прагненнями
The impact of innovative forms of art education in the 1920–1930 s on the development of Ukrainian avant-garde art
Keywords: авангардні напрями; мистецтво; дизайн; навчальні методики; модернізм