Боєздатність учасника бойових дій та чинники її формування - Малкова, Тетяна; Малкова, Тетяна Миколаївна (Університет «КРОК», 2025)
Гіпотеза дослідження полягала в припущенні про те, що боєздатність бійця залежить від його психологічного стану, який зумовлюється багатьма чинниками. Ці чинники ми назвали складовими боєздатності. Боєздатність військовослужбовців впливає на ефективність воєнних операцій. Центральною фігурою у війні залишається людина. Природа людини, як свідчать пам’ятки культури різних епох, є незмінною протягом багатьох тисячоліть. Це уможливлює використання результатів досліджень попередніх війн, особливо в сучасних умовах нестачі наукової інформації про самопочуття віськовослужбовців на лінії фронту, їхні переживання, думки, ставлення до війни, вплив екстремальної ситуації контактного бою на психіку бійця. Завданням дослідження було вивчення чинників формування складових боєздатності. Зрозуміло, що якість функціонування армії як цілісної системи є передумовою формування боєздатності бійців. Від неї залежить рівень задоволення основних потреб військовослужбовців з огляду на забезпечення умов їх фізичного існування, управлінське та ресурсне забезпечення наступальних та оборонних операцій, морально-психологічний клімат у підрозділах. Нами були виокремлені та досліджувалися такі складові боєздатності як соціально-психологічна, мотиваційна, психофізіологічна, психолого-психіатрична. Дослідження мало теоретичний характер і передбачало узагальнення даних, отриманих різними дослідниками в різні історичні періоди та свідчень кваліфікованих експертів та учасників військових дій, наявних «у всесвітній павутині». В основу дослідження були покладені праці британського війського історика Р. Холмса (Holmes, Richard. 1985; 2011). В результаті дослідження були зроблені висновки щодо шляхів формування боєздатності. Підкреслена необхідність зміцнення малих груп як базових одиниць армії та обгрунтована необхідність ротації.
Keywords: боєздатність; мотивація; група; поле битви; межі психологічної витривалості