Дослідження сутності інформаційно-аналітичного підґрунтя формування адаптивної стратегії розвитку підприємства - Галіка, Володимир; Галіка, Володимир Сергійович (Університет «КРОК», 2023)
Метою дослідження є дослідження інформаційно-аналітичного підґрунтя формування адаптивної стратегії розвитку підприємства. Об'єктом дослідження являється стратегічний розвиток таких відкритих соціально-економічних систем як підприємства, що функціонують в дуже динамічному зовнішньому середовищі. Для досягнення поставленої мети нам було застосовано сучасні теоретико-наукові методи, зокрема: аналізу, синтезу, графічний, абстрактно-логічний та дедукції. Запропоновані методи уможливили ефективність проведеного дослідження щодо сутності інформаційно-аналітичного підґрунтя формування адаптивної стратегії розвитку підприємства. Обґрунтовано, що інформація для підприємства – це не лише інструмент досягнення цілей, а й ресурс для розвитку. Саме тому, суттєвої актуальності набуває питання дослідження сутності інформаційно-аналітичного підґрунтя формування адаптивної стратегії розвитку підприємства. Сформовано логічну схему інформаційно-аналітичного забезпечення формування адаптивної стратегії розвитку підприємства. Доведено, що при цьому, із представлених на схемі елементів повинні перебувати у чіткому взаємозв'язку та у своїй сукупності складати внутрішньо інтегровану структуру. Проведено експертне оцінювання місце інформаційно-аналітичного забезпечення в формуванні адаптивної стратегії розвитку підприємства. Доведено, що такі відкриті соціально-економічні системи як підприємства, не спроможні ефективно адаптуватися під тиском змін в динаміці зовнішнього середовища без оперативного інформаційно-аналітичного забезпечення. З'ясовано, що під інформаційно-аналітичним підґрунтям формування адаптивної стратегії розвитку підприємства слід розуміти процес забезпечення інформаційними ресурсами керівництво даного виду соціально-економічних систем та задоволення усіх потреб у відомостях й даних суб'єктів реалізації такого роду стратегії. Виокремлено основні сучасні загрози формуванню належного інформаційно-аналітичного підґрунтя для адаптивної стратегії розвитку підприємств. Перспективи подальших досліджень слід присвятити не лише інформаційно-аналітичному забезпеченню, але й протидії загрозам, які займають ключове місце в адаптаційному підході до формування стратегії розвитку підприємства.
Keywords: розвиток підприємства; інформаційно-аналітичне забезпечення; менеджмент; інформація; адаптивні стратегії; формування стратегії