Вплив 4-го енергопакету ЄС на розвиток відновлювальних джерел енергії в Україні - Чумаченко, О.Г.; Чумаченко, Ольга Григорівна (ДВНЗ "Ужгородський національний університет", 2022)
У 2019 році Євросоюз прийняв Четвертий Енергопакет «Чиста енергія для усіх європейців» («Clean energy for all Europeans package»). Він складається із восьми документів, які зобов’язують країни – члени ЄС провести модернізацію внутрішніх та загальноєвропейських ринків електроенергії для того щоб стимулювати подальший розвиток ВДЕ. Їх реалізація створить умови для збільшення долі «зеленої» енергетики у загальному електроенергетичному балансі в країнах Євросоюзу. Створення цього Енергопакету є важливим етапом реалізації Енергетичної стратегії держав Європейського Союзу. Автори 4-го Енергопакету ставили за мету прискорення декарбонізації промисловості країн – ЄС та перехід до «зеленої» електроенергетики, що у свою чергу стане запорукою реалізації зобов'язань Паризької угоди ЄС щодо зменшення викидів парникових газів. Україна як повноправний учасник Європейсько енергетичної системи ENTSO-E повинна привести своє законодавство відповідно до положень нового Енергопакету. У той же час вагомою ознакою 4-го Енергопакету є те, його основні правила та правові засади не мусять копіюватися національною нормативно – правовою базою. Цей документ зобов’язує те, щоб в національній нормативно – правовій базі були схвалені принципи, що співвідносяться із вимогами ЄС у цій царині, головне щоб вони були затверджені й надійно забезпечували функцію
Keywords: Україна; Євросоюз; Четвертий Енергопакет; ENTSO-E; Відновлювальні джерела енергії