Система економічної безпеки підприємств будівельної галузі - Дмитренко, В.І. (Університет «КРОК», 2019)
Автором у статті досліджено праці вітчизняних науковців та практиків, які присвячені вивченню питання особливостей трактування поняття «система економічної безпеки підприємств» та «система економічної безпеки підприємств будівельної галузі». З’ясовано специфіку побудови системи економічної безпеки підприємства в залежності від мети створення та функціонування відповідно до підходів щодо розуміння економічної безпеки підприємства. Вивчено основні підходи до трактування категорії «система економічної безпеки підприємства», що дозволило встановити мету та функції такої системи, виокремити об’єкти та суб’єкти вказаної системи. Систематизовано основні принципи функціонування системи економічної безпеки підприємства (принцип законності, принцип комплексності, своєчасності, принцип безперервності, принцип централізації (підконтрольності) управління, принцип взаємодії і координації, принцип спеціалізації і професіоналізму, принцип конспірації і гласності, принцип обов’язкової диференціації заходів, принцип активності, принцип економічної доцільності, принцип обґрунтованості), що дозволило встановити особливості функціонування даної системи. Встановлено основні чинники, які негативно впливають на систему економічної безпеки підприємств будівельної галузі, та встановлено місце загроз серед зазначених негативних чинників. Виокремлено внутрішні та зовнішні загрози економічній безпеці підприємств, в тому числі й будівельної галузі, з’ясовано джерела їх виникнення та наслідки їх впливу. Запропоновано авторське трактування поняття «система економічної безпеки підприємств будівельної галузі», яке відрізняється від уже існуючих понять встановленням взаємозалежності між функціонуванням системи економічної безпеки будівельної галузі в цілому та окремих будівельних підприємств.
Keywords: будівельне підприємство; будівельна галузь; система економічної безпеки; загрози; структура системи економічної безпеки