Miedzy wartoscia i norma. Rozwazania inspirowane pedagogika prawa - Zamelski, P.; Francuz, A.; Француз, Анатолій Йосипович (Університет "КРОК", 2017)
Дослідження стосується фундаментальної проблеми теорії та філософії права, яка полягає у співвідношенні норми та цінності. Обидві концепції визначають напрямки індивідуальної по ведінки та розвитку суспільства, з відповідним законом аксіології та нормативними нормами, що випливають з цього, що є законом. Законодавець може різним чином впливати на свідомість суспільства, що не обов’язково сприяє інтегральному розвитку її членів. Такий розвиток пови нен відповідати вимогам людської природи, що є нормою природного права, і першою умовою його дотримання є визнання особистої свободи і відповідальності людської особистості. Таким чином, розвивається ідея соціального виховання за законом, що є предметом зацікавленості та прагнення до педагогіки права

Opracowanie dotyka fundamentalnego problemu teorii i fi lozofi i prawa, jakim jest relacja pomiędzy normą i wartością. Oba pojęcia wyznaczają kierunki jednostkowych zachowań i rozwoju społeczeństw, przy czym ważnym nośnikiem aksjologii i wynikających z niej standardów normatywnych jest prawo stanowione. Prawodawca może na różne sposoby oddziaływać na świadomość społeczeństwa, nieko niecznie przyczyniając się do integralnego rozwoju jego członków. Tak rozumiany rozwój musi odpowia dać wymogom ludzkiej natury, która stanowi wzorzec dla prawa naturalnego, a pierwszym warunkiem jej poszanowania jest uznanie indywidualnej wolności i odpowiedzialności osoby ludzkiej. W ten sposób rozwija się idea społecznego wychowania przez prawo, które stanowi przedmiot zainteresowania i dą żeń pedagogiki prawa.
іж нормою і цінністю. Роздуми, натхненні педагогікою права
Keywords: педагогіка права; правова аксіологія; правова свідомість; освіта