Енергетичний сектор України у воєнний і післявоєнний період: стратегічні підходи та інноваційні рішення - Ткач, Дмитро Костянтинович; Васильєва, Олена Владиславівна (ГО «Європейська Асоціація Економістів», 2025)
Cтаття присвячена дослідженню актуальних інноваційних стратегій та підходів до відновлення та розвитку енергетичного сектору України в умовах повномасштабної війни. Предметом дослідження стали інноваційні підходи до відновлення та модернізації енергетичного сектору України в умовах війни, зокрема децентралізація енергетики, розвиток розподіленої генерації, використання відновлюваних джерел енергії, цифровізація енергетичної інфраструктури та посилення її кібербезпеки. Мета дослідження: проаналізувати інноваційні підходи до відновлення енергетичного сектору України в умовах війни, визначити основні виклики, можливості та перспективи їх впровадження для забезпечення енергетичної безпеки, стійкості та сталого розвитку країни. Методологія цього дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує елементи економіки, енергетики, національної безпеки та інноваційних технологій. Ця методологія дозволяє комплексно дослідити інноваційні підходи до відновлення енергетичної інфраструктури України в умовах війни, а також прогнозувати можливі шляхи та стратегії для забезпечення енергетичної безпеки та сталого розвитку в майбутньому. Дослідження показало, що відновлення енергетичної інфраструктури України потребує комплексного підходу, який включає не тільки традиційні методи відновлення, але й інноваційні рішення. При цьому, перехід до відновлювальних джерел енергії та цифровізація енергетичних процесів є ключовими для забезпечення енергетичної безпеки і сталого розвитку. Таким чином, результати мають широкий спектр застосування у різних сферах, що сприяє ефективному відновленню енергетичної інфраструктури України та розвитку стійкої і енергетично незалежної країни.
The energy sector of Ukraine in the wartime and post-war period: strategic approaches and innovative solutions
Keywords: інноваційні стратегії; відновлення енергетичного сектору; енергетична безпека; відновлювані джерела енергії; енергоефективність; цифровізація; сталий розвиток