Співвідношення природного права та позитивного в домодерній українській правовій традиції домодерної епохи - Шевцова, А.В. (Університет «КРОК», 2018)
У статті розкривається проблема співвідношення природного права та позитивного в домодерний період розвитку української правової традиції. З’ясовано, що в добу княжої України інтенсивно стверджуються ціннісні природно-правові засади правового розвитку, які акумулюються в правових звичаях, договорах, прецедентному та позитивному праві. Показано, що до середини ХУІІ ст. на українських землях домінує природне право над особистою волею господаря, втіленою в законі.
Keywords: природне право; позитивне право; правовий звичай; правовий договір; закон; правові цінності; природно-правова парадигма мислення; справедливість; правова рівність; правовладдя