Формування поліцентричного розвитку України в умовах територіальної концентрації економіки: дис. ... канд. екон.наук: 08.00.03 - Голвазін, Олег Миколайович (Університет «КРОК», 2018)
У дисертаційній роботі розглянуті питання теоретико-методичних засад дослідження поліцентричності розвитку і формування державної політики поліцентричного розвитку в Україні в умовах територіальної економічної концентрації. Узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності поліцентричності територіального розвитку, чинники, що зумовлюють моноцентричний або поліцентричний характер територіального розвитку. Досліджено та класифіковано ознаки поліцентричності територіального розвитку, удосконалено систематизацію показників її вимірювання. Систематизовано підходи до формування та реалізації державної політики поліцентричного територіального розвитку. Досліджено характеристики поліцентричності територіального розвитку зарубіжних країн. Встановлено позитивний кореляційний зв’язок між рівнем поліцентричності країни та рівнем її соціально-економічного розвитку. Досліджено морфологічну та функціональну поліцентричність в Україні. Виявлено стійкий тренд моноцентричного територіального розвитку та зростання нерівності доступності та якості базових послуг, що визначає характер соціальної та економічної динаміки більшості міст і районів України. Досліджено вплив фінансової децентралізації, об’єднання та співробітництва територіальних громад, територіально спрямованих інструментів державної регіональної політики на поліцентричність розвитку України. На основі аналізу тенденцій територіальної економічної концентрації та визначення міграційного потенціалу міст України запропоновано заходи щодо адаптації населених пунктів України до умов соціально-економічного розвитку. Розроблено концептуальну модель державної політики поліцентричного розвитку України, яка побудована з урахуванням нерівномірності економічного територіального розвитку і передбачає забезпечення доступності публічних послуг відповідної якості для фізичних та юридичних осіб по всій території країни шляхом створення відповідних інфраструктурних мереж, запровадження стандартизації послуг, здійснення децентралізації їх надання. Сформульовані пріоритетні напрями формування державної політики поліцентричного розвитку в Україні.
Keywords: поліцентричність; територіальний розвиток; економічна концентрація; державна регіональна політика; агломерація; базові послуги; децентралізація