Особливості реалізації дискреційних повноважень суб’єктами владних повноважень та вибору судами способу захисту під час здійснення адміністративного судочинства - Губська, Олена; Губська, Олена Анатоліївна (Національна школа суддів України, 2020)
Стаття присвячена дослідженню дискреційних повноважень суб’єктів владних повноважень та вибору судом способу захисту порушених прав. Розглядається поняття дискреції (розсуду), класифікація, межі, історія виникнення поняття дискреційних повноважень та закріплення цього поняття не тільки в національному законодавстві, але й в міжнародних документах. Автор стверджує, що не будь-які повноваження органів влади з ухвалення рішень є дискреційними. Дискреція діє тільки тоді, коли у рамках закону державний орган може самостійно (на власний розсуд) обирати один з кількох варіантів конкретного правомірного рішення. Суд не може перевищити межі свого втручання, однак це втручання має бути ефективним і достатнім для забезпечення виконання завдань адміністративного судочинства та перевірки рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень на відповідність закріпленим у ст. 2 КАС України критеріям
Features of the implementation of discretionary powers by subjects of power and courts of the method of protection during administrative proceedings
Keywords: дискреція; дискреційні повноваження; межі застосування; судовий контроль; перевищення повноважень