Використання цифрових технологій у забезпеченні якості реалізації проектів клінічних випробувань: комплексний огляд - Юрченко, Ігор Анатолійович; Сумець, Олександр Михайлович (ТОВ «Видавничий дім «Гельветика», 2026)
У статті розглядаються особливості цифрової трансформації клінічних випробувань та застосування окремих цифрових технологій, що суттєво змінюють підходи до забезпечення якості клінічних досліджень, пропонуючи інструменти для підвищення точності й достовірності отриманих даних, гарантування безпеки учасників дослідження, підвищення ефективності моніторингу та забезпечення відповідності регуляторним нормам. Авторами виконано комплексний аналіз сучасного стану використання цифрових технологій у сфері забезпечення якості проведення клінічних випробувань на основі системного огляду наукових публікацій здебільшого закордонних дослідників за період з 2004 по 2026 роки. У статті виконано аналіз категорій цифрових інструментів, що охоплюють системи електронного збору даних та електронні первинні дані, моніторинг на основі ризиків із централізованою аналітикою, застосування штучного інтелекту та машинного навчання, цифрові медичні технології та носимі пристрої, а також новітні перспективні рішення на основі блокчейну.
Implementation of digital technologies for quality assurance in clinical research projects execution: a comprehensive review
Keywords: цифрові технології; якість клінічних випробувань; електронні системи збору даних; безпосередній збір даних; перевірка вихідних даних; моніторинг на основі ризиків; носимі медичні пристрої