Аналіз історичних аспектів становлення та розвитку функціонального призначення поліції - Софина, І.В.; Софина, Ігор Володимирович (Університет «КРОК», 2025)
Дана стаття покликана дослідити історичні аспекти формування та розвитку функціональ- ного призначення поліції в Україні в межах певного історичного періоду. Це є необхідним для подальшого розумін ня ролі та значення функціонального призначення Національної поліції України сьогодні, а також оцінити робо- ту цього органу в минулому та використати позитивний досвід з історії. Автором здійснено аналіз історичних аспектів становлення та розвитку призначення поліції з відповідними висновками та підкреслити важливість і значущість цих аспектів для сучасної України. Проаналізовано наукові публікації та нормативно-правові акти з цього питання, показано актуальність обраної теми, а також зроблено висновки та узагальнення з визначення місця функціонального призначення Національної поліції України у певному історичному періоді. Внесок автора полягає у визначенні та висвітлені важливості історичних аспектів становлення та розвитку функціонального призначення поліції, а також у детальному аналізі цього аспекту на прикладі України в певному історичному періоді (зокрема, період відновлення незалежності України та розбудови її як незалежної, демократичної, право- вої європейської держави). Автором показано, що органи Національної поліції України мають самостійне функ- ціональне призначення у системі правоохоронних органів держави. Водночас ефективне вирішення покладених на дані органи завдань можливе тільки за умови тісної співпраці з іншими державними органами, органами місце- вого самоврядування та інститутами громадянського суспільства, а також чіткого розуміння функціонального призначення та належного його виконання на практиці. Автор розглянув різні етапи розвитку взаємодії між поліцією і її попередницею – міліцією, з одного боку, та громадськістю і державою в особі різних органів влади, з іншого.
Keywords: Україна; Національна поліція; становлення; розвиток; держава; функціональне призначення; суспільство; досвід; закон