Продовольча безпека під час війни: "нова зброя" чи еволюційність розвитку?! - Румик, Ігор Іванович (Державний податковий університет, 2023)
Система забезпечення продовольством на сучасному етапі роз витку економіки України є доволі складною, глибоко інтегрованою та такою, що розвивається в умовах високої конкуренції, швидких і важ копрогнозованих ринкових змін, інтенсивної модифікації товарних ринків, накопичених десятиліттями невирішених проблем в аграрно му секторі. Останні прогнози ООН показують, що населення світу може зрости приблизно до 8,5 мільярдів у 2030 році та до 9,7 мільярдів у 2050 році. Пік настане, приблизно в 10,4 мільярда людей, протягом 2080-х років і буде залишатися на цьому рівні до 2100 року. Більше половини прогнозованого зростання світового населення до 2050 року буде зосереджено у восьми країнах: Демократичній Республіці Конго, Єгипті, Ефіопії, Індії, Нігерії, Пакистані, Філіппінах і Об’єднаній Рес публіці Танзанія. Очікується, що країни Африки на південь від Сахари забезпечать більше половини очікуваного приросту до 2050 року. Разом з тим, питання продовольчої безпеки залишається не ви рішеним і, до того ж, набуває все більших масштабів, у першу чергу через епідемії та пандемії, військові конфлікти, кліматичні зміни
Keywords: продовольча безпека; продовольча криза; військові конфлікти