Порівняльний аналіз динаміки криптовалютного ринку та макроекономічних індикаторів: взаємозв’язок між ціною bitcoin, грошовою масою та інфляцією в Україні - Андрійчук, Сергій; Андрійчук, Сергій Олександрович; Кузьмінський, Володимир; Кузьмінський, Володимир Зигмонтович (Університет «КРОК», 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз динаміки ринку криптовалют та макроекономічних показників України за період 2019–2024 років. Дослідження базується на застосуванні статистичних методів, елементів економетричного моделювання, аналізу часових рядів, візуалізації великих обсягів даних та побудові кореляційних залежностей з використанням інструментарію Python. Джерельною базою дослідження виступили відкриті дані авторитетних міжнародних платформ, зокрема CoinGecko, Federal Reserve Economic Data (FRED), Національного банку України (NBU) та Eurostat API. Актуальність теми зумовлена зростаючим значенням криптовалют у глобальній економіці, а також необхідністю переосмислення традиційних підходів до монетарної політики в умовах цифровізації грошового обігу. У фокусі дослідження — вивчення взаємозв’язку між ціною Bitcoin, динамікою грошової маси (М3) та індексом споживчих цін в Україні. Розглянуто динаміку фондових індексів як зовнішнього макрофінансового тригера, зокрема використано індекс S&P500 як індикатор впливу зовнішніх економічних трендів на крипторинок. Методично дослідження реалізується через обробку даних щомісячної періодичності, побудову згладжених трендів (рухомі середні), нормалізацію рядів, кореляційний аналіз та міжкраїнове порівняння. Особливу увагу приділено візуалізації даних за допомогою графіків, що дозволило відстежити лагові ефекти, циклічність та синхронізацію трендів між крипторинком і грошовими агрегатами. Досліджено також рівень зв’язку між Bitcoin та грошовою масою М3, між Bitcoin та індексом S&P500, а також між М3 та інфляцією. Отримані результати свідчать про високий ступінь волатильності вартості Bitcoin, з піковими періодами на початку 2021 року та фазами спаду в 2022–2023 роках. Кореляційний аналіз показав наявність слабкого позитивного зв’язку між Bitcoin і S&P500, а також динамічні залежності між обсягами грошової маси та індексом інфляції. Нормалізоване порівняння BTC та М3 виявило потенційні періоди лагового взаємовпливу. Крім того, за допомогою міжкраїнового аналізу виявлено асиметрію реакцій економік країн Східної Європи на макроекономічні виклики. Практична значущість дослідження полягає у створенні алгоритмізованої системи оцінки взаємозв’язків між цифровими активами та макроекономічними змінними. Запропонований підхід може бути використаний для подальших сценарних розрахунків та моделювання стійкості грошово-кредитної політики до цифрових шоків. Результати можуть бути корисними для Національного банку України, Міністерства фінансів, а також аналітичних центрів, що займаються оцінкою фінансової стабільності держави в умовах цифрової трансформації.
Keywords: криптовалюти; Bitcoin; інфляція; грошова маса; М3; ІСЦ; NBU; Python; макроекономіка