Теоретичні та практичні проблеми реалізації конституційного права людини на звернення до органів державної влади та доступу до публічної інформації та шляхи їх подолання - Француз, А.Й.; Кушнір, А.Г.; Француз, Анатолій Йосипович (Університет «КРОК», 2024)
Право на пошук, збір та отримання інформації є складовою демократії та свободи вираження поглядів. У статті наведено поняття основних видів звернень громадян, узагальнено проблеми реалізації конституційного права особи на звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із заявами, скаргами та пропозиціями щодо сфер їх діяльності. Дотримання державним апаратом принципів прозорості є запобіжником розвитку корупції, системних порушень прав людини, приховування інформації та інших негативних явищ. Важливим елементом у покращенні ситуації із відкритістю держави є моніторинг та громадський контроль. Отож, базуючись на поставлених проблемах, у роботі запропоновано можливі шляхи щодо їх вирішення, в тому числі шляхом прийняття нового законодавства, на прикладі проєкту Закону України «Про звернення». У науковій статті розглянуто ключові моменти та новинки проєкту закону, а також проаналізовано недоліки та можливі наслідки під час практичного його застосування, відповідальними особами за роботу зі зверненнями громадян і організації особистого прийому та заявниками. Зокрема, у статті автор приділяє увагу проблематиці розгляду звернень громадян та організації особистого прийому представниками уповноважених органів, установ та організацій під час дії воєнного стану задля підвищення рівня порозуміння і взаємодії апарату держави та суспільства. Розроблення прозорого та ефективного нормативно-правового забезпечення суспільних відносин у цих сферах, може підвищити рівень довіри громадян до держави. Також, на думку автора, розвиток нормативно-правового регулювання у цьому колі відносин має беззаперечний вплив не тільки на подальший розвиток галузі та її правове регулювання, а й матиме наслідки для України у післявоєнний період відбудови.
Keywords: звернення громадян; конституційне право на звернення; держава та народ; демократія; громадянські права; держава і суспільство; звернення громадян під час воєнного стану; особистий прийом громадян