Методи креативного управління конфліктами в проєктах - Данченко, Олена; Федотова, Наталія; Данченко, Олена Борисівна; Федотова, Наталія Олександрівна (Університет «КРОК», 2026)
У статті здійснено наукове обґрунтування та розроблення двох взаємопов’язаних авторських методів креативного управління конфліктами в проєктах: методу «Компас 8D» та методу використання Банку сценаріїв управління конфліктами. Актуальність теми зумовлена зростанням складності сучасного проєктного середовища, поширенням гібридних форматів роботи, підвищенням інтенсивності командної взаємодії та потребою фіксації, систематизації й повторного використання знань, що формуються у процесі врегулювання конфліктів. У статті показано, що традиційні підходи до управління конфліктами не повною мірою враховують процесний, креативний і пов’язаний з управлінням знаннями аспекти врегулювання конфліктів у сучасному проєктному середовищі. Метою статті є наукове обґрунтування та розроблення авторських методів креативного управління конфліктами в проєктах, а також визначення їх теоретичного і практичного значення для підвищення ефективності командної взаємодії, накопичення й повторного використання досвіду врегулювання конфліктів та розвитку практик управління знаннями у проєктах. Методологічну основу дослідження становлять теоретичний аналіз і синтез наукових праць з проблематики управління конфліктами, креативних підходів до пошуку рішень, сценарного підходу та управління знаннями, а також застосування процесного й сценарного моделювання. У результаті дослідження розроблено метод «Компас 8D» як чітко структурований процесний метод управління конфліктом у проєкті, який охоплює послідовні етапи розуміння конфліктної ситуації, аналізу її причин, пошуку рішень, їх перевірки, впровадження та оцінювання результатів. Також розроблено метод використання Банку сценаріїв управління конфліктами як засіб накопичення, систематизації, збереження та повторного використання досвіду врегулювання конфліктів у проєктах. Метод ґрунтується на послідовності «конфлікт – рішення – знання – сценарій» і забезпечує перетворення досвіду врегулювання конфліктних ситуацій на систематизовані сценарії, придатні для застосування в майбутніх проєктах. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробленні двох взаємопов’язаних авторських методів креативного управління конфліктами в проєктах та обґрунтуванні їхньої єдності як цілісної методичної системи. Практичне значення запропонованих методів полягає в тому, що вони надають керівникам проєктів і командам структурований інструментарій для врегулювання конфліктів, фіксації набутого досвіду та його повторного використання в подальшій проєктній діяльності. Застосування методу «Компас 8D» забезпечує послідовність дій у конфліктній ситуації, тоді як метод використання Банку сценаріїв управління конфліктами створює основу для систематизації, збереження та повторного застосування напрацьованих рішень у межах управління знаннями проєкту. Перспективи подальших досліджень пов’язані з апробацією розроблених методів, формуванням системи показників оцінювання їх результативності, а також із розробленням цифрового модуля Банку сценаріїв управління конфліктами як складової системи управління знаннями проєкту.
Methods of creative conflict management in projects
Keywords: управління конфліктами; управління проєктами; креативне управління конфліктами; метод «Компас 8D»; банк сценаріїв управління конфліктами; управління знаннями; сценарний підхід