Управління оборотним капіталом підприємства: кваліфікаційна робота - Нескородько, Олег Анатолійович (Університет «КРОК», 2024)
Оборотний капітал — частина виробничого капіталу, яка переносить свою вартість на знову створений продукт повністю і повертається до виробника в грошовій формі після кожного кругообігу капіталу. Оборотний капітал формується сумою запасів, дебіторської заборгованості та інших поточних активів. Розмір оборотного капіталу більшості виробничих та торгових компаній може бути дуже значним. Наприклад, на початок 2021 року сукупний капітал АТ «Фармак» складав 8,4 млрд грн., з них 4,1 млрд грн (49%) – оборотний капітал. Через таку значну частку неефективне управління оборотним капіталом може призвести до цілої низки проблем аж до банкрутства компанії. Дисбаланс оборотного капіталу тягне за собою скорочення прибутковості або навіть виникнення збитків, погіршення фінансового стану підприємства, його ліквідності, кредитоспроможності та загальної інвестиційної привабливості. Тому дослідження сутності, функцій оборотного капіталу та методів ефективного управління ним є необхідним для успішного та стабільного функціонування підприємства