Сутність та складові інформаційно-аналітичного забезпечення системи економічної безпеки банківських установ - Стечишин, Юрій; Стечишин, Юрій Віталійович (Університет «КРОК», 2025)
У статті досліджено концептуально-методичні засади сутність та складові інформаційно-аналітичного забезпечення системи економічної безпеки банківських установ. Актуальність теми проведеного дослідження обумовлена тим, що за сучасних умов інформаційно-аналітичне забезпечення суб’єктів господарювання стає основою забезпечення їх ефективного управління та надає значні переваги і можливості для випереджального конкурентного розвитку. Саме тому дослідження проблем розбудови та здійснення інформаційно-аналітичного забезпечення управління та загалом діяльності суб’єктів господарювання всіх сфер та напрямів діяльності набуває значного поширення та актуальності. Метою статті є дослідження сутності та складових інформаційно-аналітичного забезпечення системи економічної безпеки банківських установ. Методологічною основою дослідження стали методи наукового пізнання: аналізу та синтезу, системний підхід,функціональний, структурний, процесний, комплексний, та інші наукові підходи. Отримані наукові результати полягають в узагальнення теоретико-методичних засад інформаційно-аналітичного забезпечення системи економічної безпеки банківської установи, що виступає сукупністю планів, дій та заходів організаційного та практичного спрямування, що включають планування змісту, задач, засобів, дії, термінів та черговості виконання завдань, інформаційної, облікової, аналітичної, операційної підсистем управління кожна з яких виступає джерелом надходження інформації, яка необхідна для здійснення інформаційно-аналітичного забезпечення. Перспективи подальших досліджень полягають у доцільності вивчення питань розбудови та впровадження інформаційно-аналітичного забезпечення системи економічної безпеки банківських установ, що є важливою складовою функціонування системи безпеки, реалізуючи функцією отримання, аналізу, оцінки інформації, формування масивів інформації, баз даних, аналітичної, статистичної, облікової, документації, необхідних для ефективного моніторингу стану та рівня економічної безпеки, прийняття виважених і обгрунтованих управлінських рішень з питань безпеки організацій, банківських установ.
Keywords: управління; забезпечення економічної безпеки; інформаційно-аналітичне забезпечення; наукові підходи до управління; методи управління; принципи управління; банківські установи