Маркетингові інструменти дослідження ринку праці та лояльності персоналу - Петрова, Ірина; Закіров, Кирило; Петрова, Ірина Леонідівна; Закіров, Кирило Емілійович (Університет «КРОК», 2026)
Стаття присвячена дослідженню використання маркетингових інструментів аналізу ринку праці у діяльності компанії з метою підвищення її ефективності у сфері управління персоналом. У сучасному висококонкурентному середовищі, особливо в секторі високих технологій та інженерії, традиційні методи HR-менеджменту стають недостатніми для залучення і утримання висококваліфікованих працівників. Постає необхідність інтеграції маркетингових підходів у стратегію управління персоналом (HR-маркетинг) для успішного позиціонування роботодавця. Складовою HR-маркетингу є маркетингові дослідження ринку праці, що проводяться як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках (всередині компанії). Вони дозволяють визначити потреби компанії в людських ресурсах і прокласти шляхи їх оптимального задоволення. Метою дослідження є аналіз ефективності використання маркетингових інструментів для оцінки ринку праці та формування бренду роботодавця. У статті розглянуто специфіку використання таких маркетингових інструментів дослідження ринку праці, як бренд роботодавця, ціннісна пропозиція роботодавця, воронка кандидатів, канали комунікації, опитування персоналу щодо задоволеності, лояльності та залученості, моніторинг соціальних мереж та аналітика веб-платформ як засобів збору даних про кандидатів на посади. Практичне дослідження проведено на матеріалах компаній Bosch та Soft Serve. Визначено, що для компанії Bosch ключовим викликом є трансформація сприйняття бренду від традиційного промислового гіганта до інноваційної IoT-компанії, що дозволяє їй конкурувати з інноваційною високотехнологічною компанією Soft Serve. Результати дослідження доводять, що використання комплексу інструментів маркетингових досліджень дозволяє оптимізувати витрати на рекрутинг, підвищити якість вхідного потоку кандидатів, посилити конкурентні позиції компанії на ринку праці та підвищити рівень лояльності персоналу.
Marketing tools for labor market and personnel loyalty research
Keywords: ринок праці; HR-маркетинг; бренд роботодавця; маркетингові дослідження; стратегія залучення талантів; лояльність персоналу; рекрутинг