Соціальні передумови криміналізації злочинів у виді торгівлі людьми в умовах війни в Україні - Григорчак, Д.В. (Університет «КРОК», 2025)
У статті досліджуються питання соціальних передумов криміналізації злочинів у виді торгівлі людьми в умовах війни в Україні, якому на сучасному етапі кримінологами приділено недостатньо уваги. На сьогодні відсутнє комплексне кримінологічне дослідження, що зумовлює потребу в його проведенні з урахуванням наукових результатів, отриманих у суміжних науках. У зв’язку з цим особливо важливим є визначення соціальних чинників, які сприяли криміналізації злочинів зазначеного виду. Із розвитком суспільства та утвердженням у ньому поваги до фундаментальних прав людини, зокрема права на свободу, криміналізація торгівлі людьми стала необхідним засобом забезпечення соціальної справедливості. Водночас положення Кримінального кодексу України спрямовані на охорону прав особи від злочинних посягань, серед яких торгівля людьми є однією з найбільш грубих форм порушення людської гідності та свободи. У кримінально-правовій доктрині процес запровадження норм, що передбачають кримінальну відповідальність за певні діяння, визначається терміном криміналізація. Проте це питання потребує більш глибокого дослідження з урахуванням наукових здобутків фахівців у цій сфері. У статті обґрунтовується, що криміналізація торгівлі людьми є наслідком об’єктивних соціальних процесів, які зумовили необхідність державного реагування на це явище через встановлення кримінально-правових заборон. Доведено, що соціальна зумовленість криміналізації торгівлі людьми пов’язана з розвитком суспільної свідомості, еволюцією правових систем і міжнародних стандартів захисту прав людини. Проаналізовано основні соціальні передумови, які сприяли формуванню кримінально-правових механізмів боротьби з цим злочином, зокрема історичні, морально-етичні, економічні та політичні фактори. Варто зазначити, що соціальна, політична та правова необхідність криміналізації злочинів у вигляді торгівлі людьми взаємопов’язані та зумовлені як соціальними цінностями українського суспільства, так і міжнародними зобов’язаннями України. Це демонструє належний рівень кримінально-правової політики держави, яка в цій сфері відповідає потребам суспільства у протидії торгівлі людьми.
Keywords: злочинність; криміналізація; торгівля людьми; соціальні передумови; підстави криміналізації; воєнний стан; кримінологія