Artificial intelligence in accounting - Korol, Svitlana; Romashko, Olha; Ромашко, Ольга Миколаївна (Державний торговельно-економічний університет, 2024)
Технології штучного інтелекту (ШІ) відкривають широкі можливості для підвищення ефективності бізнесу та розвитку різних сфер професійної діяльності, підвищуючи їх продуктивність і конкурентоспроможність. Ведеться активний пошук підходів до використання ШІ-технологій у бухгалтерській сфері, обіцяючи легку заміну людини машиною. Метою статті є узагальнення набутого досвіду, визначення перспектив, обмежень і ризиків використання ШІ-технологій у сфері професійної діяльності бухгалтера. В основу дослідження покладено гіпотезу, що широке використання ШІ у професійній діяльності бухгалтера за недостатнього рівня професійного скептицизму і обережності несе вагомі загрози і ризики як для бухгалтера, так і для бізнесу загалом. Використано методи наукового пошуку, порівняльного і критичного аналізу, теоретичного узагальнення та синтезу. Передумовою для впровадження ШІ-технологій у бухгалтерську діяльність є експертні інформаційні системи і ERP-системи. Результати аналізу досвіду впровадження ШІ-технологій у різних галузях доводить доцільність їх використання в бухгалтерській сфері при виконанні ряду рутинних завдань (автоматичного розпізнавання первинних документів, обробки вхідних сигналів та інших стандартних операцій з одночасним зниженням імовірності виникнення помилок), аналізі великих масивів даних та інформаційній підтримці прийняття рішень (опрацювання бізнес-даних і нормативних документів), навчання фахівців, організації внутрішньої та зовнішньої комунікації (зокрема між людиною і машиною). Виявлені ймовірні ризики порушення приватності і безпеки даних; неправильної інтерпретації вихідних даних; ігнорування контексту діяльності, зовнішнього і внутрішнього середовищ, зокрема через відсутність емоційного інтелекту, що визначає рівень довіри до інтегрованих інформаційних систем. Вимога застосування професійних оцінок і суджень, встановлена нормативними документами відповідальність бухгалтерів за прийняття рішень та надану інформацію обмежують сферу використання ШІ-технологій у бухгалтерській діяльності. Подальші дослідження планується спрямувати на вивчення можливостей широкої інтеграції ШІ-технологій в ІСБО та вдосконалення законодавчих норм на основі принципу оцінки ризику
Keywords: штучний інтелект; інформаційні системи бухгалтерського обліку; професійне судження бухгалтера; професійна етика; професійний скептицизм