Розробка маркетингової стратегії для нової товарної лінійки снекової категорії - Петрова, Ірина Леонідівна; Довгаленко, В'ячеслав Сергійович (ГО «Європейська наукова платформа»; НУ «Інститут науково-технічної інтеграції та співпраці», 2025)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних засад розробки маркетингової стратегії для виведення нової товарної лінійки на ринок, а також у наданні практичних рекомендацій щодо її реалізації. Для досягнення поставленої мети доведено важливість комплексного та системного підходу до маркетингової діяльності у процесі запуску нових продуктів, що включає аналіз зовнішнього маркетингового середовища, вивчення ринкових тенденцій, дослідження конкурентного середовища, сегментування та визначення цільової аудиторії, формування концепції та позиціонування, розробку і тестування продукції, стратегічне планування виробничих і збутових обсягів, вибір оптимальних каналів просування та створення комплексу маркетингових комунікацій. Особливу увагу приділено питанням управління потенційними ризиками, які можуть виникати на різних етапах упровадження нової товарної лінійки, зокрема ризику відмови споживачів від продукту, появи нових конкурентів чи негативної реакції ринку. Запропоновано заходи з мінімізації цих ризиків на основі своєчасного моніторингу ринку та оперативного реагування на зміни споживацьких настроїв. Також наведено результати застосування розроблених рекомендацій, які демонструють їхній позитивний вплив на зміцнення конкурентних позицій, розширення асортименту, зростання обсягів продажів і підвищення ефективності маркетингової діяльності. Подальші дослідження рекомендується спрямувати на пошук нових методик та інструментів для глибшого аналізу споживацьких уподобань, розширення використання цифрових технологій у маркетингових комунікаціях та розроблення системи показників ефективності для оцінки реалізованих стратегій у різних продуктових категоріях.
Keywords: інновації; інноваційна діяльність; планування; нова товарна лінійка; маркетингова стратегія