Емоційний інтелект медіатора: кваліфікаційна робота - Корнієнко, Олена Миколаївна (Університет «КРОК», 2024)
Проблема розвитку та використання емоційного інтелекту у діяльності медіаторів, не зважаючи на те, що має практичну значущість, на сьогоднішній день залишається не достатньо дослідженою як у теоретичному, так і у методичному та практичному аспектах. Цей факт потребує її наукового обґрунтування та розробки рекомендацій з активного застосування і впровадження, що становить актуальність теми роботи. Посилення потребують емоційні компетентності медіаторів, які пов’язані з питаннями оцінки власних емоцій, виявлення і розпізнання емоцій оточуючих, управління емоційним інтелектом, вчасного застосування методів мінімізації конфліктів і зняття емоційної напруги у середовищі. В кваліфікаційній роботі було досліджено теоретико-методологічні підходи до визначення поняття емоційний інтелект та його вплив на розвиток особистості у сучасних умовах; існуючі концепції і моделі емоційного інтелекту, їх використання у діяльності медіатора; необхідність розвитку та посилення емоційного інтелекту медіаторів в Україні. Проаналізовано методики дослідження емоційного інтелекту, оцінено рівень емоційного інтелекту діючих медіаторів, визначено можливості для посилення дієвості медіації за рахунок активізації емоційного інтелекту. Здійснено огляд програм підготовки медіаторів; розроблено рекомендації для посилення емоційної компетентності медіаторів під час їх фахової підготовки; встановлено вплив розвитку емоційного інтелекту медіаторів на якість їх професійної діяльності. Ці розробки забезпечать досягнення високого рівня розвитку медіації на основі активізації емоційного інтелекту.