Оцінка виробничого потенціалу підприємства в умовах економіки відновлення - Андрєєва, Віта; Андрєєва, Віта Анатоліївна; Корнєва, Маргарита; Корнєва, Маргарита Леонідівна (Університет «КРОК», 2025)
У статті наведено результати аналізу господарської діяльності підприємства в сучасних умовах на прикладі АТ «Укрпошта». Наведено найбільш поширені визначення поняття «виробничий потенціал» на основі вивчення наукової літератури. Проведено пошуки визначення поняття «економіка відновлення» в іноземних та українських економічних словниках. У зв’язку з цим встановлено актуальність дослідження та визначення напрямів удосконалення управління виробничим потенціалом в Україні в умовах економіки відновлення. Відображено погляд українських вчених, щодо напрямків повоєнного відновлення економіки України. У статті проаналізовано показники роботи підприємства впродовж 2021 – 2024 років, що дає змогу розглянути період, як до повномасштабного вторгнення, так і після. Значна увага приділена аналізу питання складу та структури виробничого потенціалу підприємства. Розглянуто питання про швидкість відновлення підприємств після значних пошкоджень, та доведено, що ці терміни залежать від виду та розміру підприємства, адже великі компанії розподіляють свої ризики, працюючи в декількох місцях, мають більшу кількість працівників, що займаються процесами відбудови. Проаналізовано фінансово-господарську діяльність АТ «Укрпошта» за 2021-2024 роки. Використовуючи метод порівняльного аналізу виявлено, що показники виробничого потенціалу лишалися майже незмінними впродовж чотирьох років. Поступове зростання коефіцієнту зносу до 49 %, говорить про необхідність оновлення майже половини основних фондів. Поступове зниження мають показники фондовіддачі та матеріаловіддачі. Показник рентабельності основних засобів лишався від’ємним в 2022-2024 роках, основною причиною слугують знос та застарілість основних засобів. Отримані результати говорять про необхідність постійного аналізу виробничого потенціалу підприємства, та розробки методів їх покращення. Оцінка та ефективне використання виробничого потенціалу є досить важливою в періоди економічного відновлення, коли підприємства намагаються подолати наслідки криз, адаптуватися до нових умов та відновити свою діяльність. У контексті значних потрясінь, таких як збройні конфлікти, оцінка та відновлення виробничого потенціалу набуває ще більшої актуальності, оскільки є критично важливим для забезпечення економічного зростання та стабільності.
Keywords: виробничий потенціал; оцінка; складові виробничого потенціалу; підприємство; економіка відновлення