Особливості цифровізації у сфері публічного управління - Алієв, Азер Аріф огли (Університет «КРОК», 2024)
Останніми роками в Україні все активніше запроваджується цифровізація, поширення та використання цифрових технологій в організації та удосконаленні функціонування органів державного управління та місцевого самоврядування. Актуалізуються питання електронного урядування, закріплення застосування інформаційно-комунікаційних технологій у сфері публічного управління на законодавчому рівні, точаться наукові дискусії щодо переваг та викликів цифровізації у наукових працях, проте частина питань, які пов’язані з оцінюванням рівня цифровізації та забезпеченості умов для цього процесу потребують подальших досліджень. Крім того, у сучасному розвиненому громадянському суспільстві адміністративні системи та цифрові технології тісно взаємодіють і взаємозалежні, що призводить до формування нових категоріальних понять, таких як «цифрова економіка» та «цифрове суспільство». Вплив цифровізації на державне управління відображається в модернізації комунікації та залученні громадян для залучення громадянського суспільства до моніторингу роботи державних установ. Метою статті є аналіз особливостей формування цифровізації у сфері публічного управління. У цій статті підсумовано природу та характеристики принципів розкриття інформації для бізнес-рішень у сфері цифровізації, було зазначено, що рішення, які впливають на суспільство в цілому і приймаються на державному рівні, мають бути якісними, тому життєвоважлива позиція громадян у прийнятті бізнес-рішень. Надається розуміння сутності управління як впливу суб’єктів управління на об’єкти, що характеризуються цілеспрямованістю та постійністю. Зазначено, що представники місцевого самоврядування, відповідних центральних і місцевих органів виконавчої влади та спеціально призначені керівні групи залучаються до ефективних процесів прийняття управлінських рішень. Адже, така суб’єктивність у процесі прийняття управлінських рішень враховує особливості та потреби різних регіонів і регіонів, сприяє комплексному погляду на проблему, а також надає різні точки зору на процес управління Підсумовано, що публічність у прийнятті управлінських рішень в контексті теоретико-методологічного підходу полягає у прийнятті управлінських рішень у контексті теоретико-методологічних підходів та стосується інтеграції процесу підготовки рішень з контролю якості, їх збалансованого прийняття, організації реалізації та управління реалізацією.
Keywords: цифровізація; публічне управління; електронне врядування; інформаційно-комунікаційні технології; цифрова трансформація