Ключові засади управління проєктами в галузі інформаційних технологій - Крискун, Іван; Крискун, Іван Миколайович (Університет «КРОК», 2025)
У статті розглянуто теоретико-методологічні засади управління проєктами в галузі інформаційних технологій в умовах цифрової трансформації. Акцентовано увагу на поєднанні класичних принципів проєктного менеджменту з сучасними інструментами цифровізації — штучним інтелектом, машинним навчанням, аналітичними системами прогнозування ризиків і DevOps-підходами. Узагальнено особливості процесного підходу до управління життєвим циклом ІТ-проєкту, що охоплює ініціацію, планування, виконання, моніторинг, контроль і завершення. Описано моделі інтеграції, змісту, термінів і якості, підходи до формування команд і застосування систем управління змінами. Особливу увагу приділено управлінню ризиками, забезпеченню якості програмного продукту та використанню сучасних програмних інструментів (Microsoft Project, Jira, ClickUp, Asana, Trello) для підвищення ефективності командної взаємодії. Результати дослідження доводять, що синергія гнучких методологій (Agile, Scrum, Kanban) та інтелектуальних технологій створює нову парадигму управління ІТ-проєктами, спрямовану на підвищення адаптивності, прозорості й результативності управлінських рішень.
Key principles of project management in the field of information technology
Keywords: управління проєктами; IT-проєкти; штучний інтелект; машинне навчання; Agile; Waterfall; прогнозування ризиків