Чинники ухвалення рішень особами юнацького віку в ситуації невизначеності - Сингаївська, І.В.; Сингаївська, Ірина Валентинівна (Запорізький національний університет Інститут психології ім. Г. С. Костюка НАПН України, 2025)
У статті представлено результати емпіричного дослідження особистісних детермінант ухвалення рішень особами юнацького віку в ситуації невизначеності. Актуальність дослідження зумовлена тим, що юнацький вік є періодом активного самовизначення в умовах зростаючої невизначеності сучасного світу, що потребує розвитку здатності ухвалювати обґрунтовані рішення. Виявлено вікові особливості ухвалення рішень, характерні для юнацького віку. Установлено, що більшості респондентів властивий вищий за середній рівень готовності до ризику, що свідчить про активну настанову на пошук рішень у ситуаціях невизначеності, віру у власні можливості та схильність до нестандартних підходів. Водночас визначено, що юнаки мають значно вищу схильність до ризику порівняно з дівчатами. Рівень раціональності студентів зафіксовано в межах середнього значення з незначною перевагою дівчат у логічному аналізі ситуацій. Імпульсивність також загалом перебуває на середньому рівні, проте дівчата частіше діють під впливом емоцій чи зовнішніх стимулів. За показником емпатії встановлено, що дівчата демонструють вищу здатність до співпереживання, ніж юнаки.Толерантність до невизначеності виявлена на середньому рівні в усіх учасників, що свідчить про відносну готовність адаптуватися до змін.При цьому дівчата проявляють менший рівень інтолерантності, тобто є відкритішими до новизни й нестабільності. Оцінка самостійності респондентів засвідчила середній рівень незалежності від думки інших, однак юнаки виявили дещо вищу залежність від соціального оточення.Зроблено висновок про те, що процес ухвалення рішень у юнацькому віці має комплексний характер і детермінується низкою особливостей, які варіюються залежно від статі та вираженості окремих індивідуальних якостей. За результатами дослідження підтверджено припущення про те, що ухвалення рішень в осіб юнацького віку зумовлюється низкою чинників, серед яких провідну роль відіграють схильність до ризику, імпульсивність, раціональність, емпатія та самостійність.
Keywords: ухвалення рішень; ситуація невизначеності; чинники ухвалення рішень; юнацький вік; імпульсивність; раціональність; емпатія; самостійність