Підходи до розуміння права та категорії "суб’єкт права" у ХІХ-ХХ століття - Пундор, Ю.О. (Університет «КРОК», 2012)
У статті досліджено розуміння права та категорії «суб’єкт права» з позицій позитивістської, природно-правової та інших непозитивістських концепцій праворозуміння. Проаналізовано розвиток суб’єктів права в соціально-правовій реальності XIX– XX століть, розглянувши людину як правового вільного індивіда, а державу та народ − як провідних субʼєктів права цього періоду.
Keywords: суб’єкт права; природно-правова концепція; позитивне право; непозитивістський підхід; правова держава; соціальна держава; індивід; особистість; держава; громадянське суспільство; територіальна громада