Обґрунтування необхідності розробки механізму вирішення колізій в земельному законодавстві України - Сидор, Вікторія Дмитрівна (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
В публікації досліджуються проблеми розробки ефективного механізму вирішення колізій в земельному законодавстві України. Доведено, що протиріччя ключових питаннях правового регулювання земельних відносин в Україні знижують ефективність механізму правового регулювання земельного права, тому необхідний чіткий механізм запобігання і розв’язання, подолання і усунення такого явища як колізійність, що перешкоджає розвитку земельного законодавства України. Встановлено, що колізійність земельного законодавства України слід розглядати як обумовлений об’єктивними і суб’єктивними факторами суспільного розвитку стан формального протиріччя між нормами права, направленими на регулювання одних і тих же відносин в галузі раціонального і цільового використання, комплексного відтворення та ефективної охорони земель, що породжує труднощі в правозастосовній діяльності. До об’єктивних факторів, що спричиняють колізійність земельного законодавства України, віднесено консерватизм земельного права і динаміку земельних відносин. До суб’єктивних факторів, що обумовлюють появу колізій в земельному законодавстві, віднесено відсутність Концепції розвитку земельного законодавства України, низький рівень професійної підготовки законодавця, порушення правил юридичної техніки, непослідовність нормотворчої діяльності у сфері правового регулювання земельних відносин, неналежна систематизація земельного законодавства. Запропоновано розробка дієвого механізму подолання колізійності земельного законодавства України з метою створення оптимальної моделі правового регулювання земельних відносин. Таким механізмом подолання колізійності земельного законодавства повинна стати сукупність правових засобів, способів і процедур, направлених на запобігання появі нових, усунення і подолання існуючих колізій в земельному законодавстві України.
Keywords: законодавство; земельне право; правові колізії; механізм вирішення колізій; попередження колізій; усунення колізій