Inclusive leadership and corporate culture management: strategies of inclusion and adaptation for veteran integration - Taghikilanidamavandi, Liyousa; Тагікіланідамаванді, Ліюса (Університет «КРОК», 2025)
У цьому дослідженні розглядається внесок інклюзивного лідерства та управління корпоративною культурою у формування механізмів інклюзії та гнучкості, що, своєю чергою, сприяє залученню ветеранів до робочої сили. На основі опитування українських компаній і порівняльних даних окремих галузей подано огляд основних викликів, з якими стикаються організації, а також визначено базові умови для створення інклюзивних корпоративних культур. Використовуючи модель Cultural Integration and Inclusive Resilience System (CIIRS), у своєму дослідженні я підтверджую, що розвиток і навчальні заходи, доповнені культурним менеджментом і лідерськими практиками, здатні забезпечити інклюзію на робочому місці, підвищити людський капітал та досягти конкурентних переваг. Попри численні задокументовані сильні сторони ветеранів, зокрема надійність, гнучкість та лідерські здібності, на практиці спостерігаються системні недоліки. Дані, отримані від Poltava Drilling Company, Beiken Energy Ukraine та DTEK Pavlogradugol JSC, свідчать про відсутність системного розвитку лідерства, обмеженість програм інклюзії та недостатність психологічної підтримки. Підхід CIIRS пропонує системний спосіб подолання цих прогалин шляхом активізації лідерства, забезпечення психологічної безпеки та спрямування управління культурою на довгострокову інклюзію та адаптивність. З практичної точки зору дослідження презентує CIIRS як інструмент, придатний як для бізнес-структур, так і для державних інституцій, що прагнуть розвивати свої ініціативи у сфері різноманіття, забезпечення доступу до освіти, лідерської підзвітності та адаптивності на робочому місці. Поєднання принципів інклюзивного лідерства та управління корпоративною культурою в організаційній інфраструктурі дає змогу CIIRS спрямовувати компанії на перехід від формального дотримання вимог у сфері різноманіття до реалізації стратегій, що підтримують довгострокову інклюзію та гнучкість. Ця методологія приносить користь як ветеранам, так і організаціям, допомагаючи формувати інклюзивні, стійкі та конкурентоспроможні колективи у посткризових середовищах. Внесок цієї роботи полягає у представленні CIIRS як нової концептуальної моделі інклюзії ветеранів на робочому місці. Якщо попередні підходи розглядали працевлаштування ветеранів як елемент соціальної відповідальності бізнесу чи вимогу дотримання стандартів, то CIIRS переосмислює інклюзію як довгострокове завдання управління корпоративною культурою та стійкістю. Завдяки поєднанню результатів опитування та напрацювань у сфері різноманіття, справедливості та інклюзії (DEI), у статті показано, що працевлаштування ветеранів може стати джерелом організаційної гнучкості, конкурентоспроможності та довгострокового успіху через ефективні стратегії інклюзії.
Інклюзивне лідерство та управління корпоративною культурою: стратегії інклюзії та адаптації для інтеграції ветеранів
This study investigates the contribution provided by inclusive leadership and business culture management in establishing inclusion and flexibility mechanisms and thereby facilitating the inclusion of veterans in the work force. Carrying out a survey among Ukrainian companies and comparative data on selected sectors, it gives an indication on the principal challenges confronting organizations and sets out basic conditions for success in generating inclusive business cultures. Under the endorsement of the Cultural Integration and Inclusive Resilience System (CIIRS), in my research I confirm that development and training activity supplemented by cultural management practices and leadership behaviors are capable of producing workplace inclusion, raising human capital, and obtaining a competitive advantage.While many strengths of veterans in terms of reliability, flexibility, and leadership are documented, ongoing systemic deficiencies are apparent in their practical application. Data obtained from Poltava Drilling Company, Beiken Energy Ukraine, and DTEK Pavlogradugol JSC reflect a lack of systematic development of leadership, narrow inclusion plans, and deficient psychological support. The CIIRS approach offers a systemic way of bridging the gaps by fostering leadership activism, building psychological safety, and aligning cultural management toward sustained inclusion and adaptability. From a practical perspective, the study presents CIIRS as a framework usable by both business organizations and government institutions seeking to develop their diversity initiatives, educational access, leadership accountably, and adaptability in the workplace. Through blending inclusive leadership philosophies and management of business culture into the organizational infrastructure, CIIRS guides organizations in shifting from compliance-driven meetingexpectations in matters of diversity to execution of strategies sustaining long-term inclusion and flexibility. The methodology benefits veterans as well as helps build inclusive, robust, and competitive organizations in post-crisis environments. The paper's contribution is in framing CIIRS as a new conceptual model of workplace inclusion of veterans. Where previous work considered veteran recruitment as business social responsibility or compliance, CIIRS reframes inclusion as a long-term issue of workplace culture management and resilience. Through linking survey evidence and diversity, equity, and inclusion (DEI) research, the paper shows how veteran recruitment can be a wellspring of organizational flexibility, competitiveness, and long-term success through efficacious strategic inclusion.
Keywords: управління корпоративною культурою; навчання та розвиток; мотивація; інтеграція ветеранів; розвиток лідерства; стратегії інклюзії та адаптації; Corporate Culture Management; training and development; motivation; Veteran Integration; Leadership Development; Strategies of inclusion and adaptation