Елементи правовладдя в Конституції України 1710 року - Кельбя, С.Г. (Університет «КРОК», 2025)
У статті аналізуються елементи правовладдя в Конституції України 1710 року. Зазначається, що Конституція 1710 року була спробою стабілізувати козацьку державу, особливо після подій Полтавської битви, і способом досягнення компромісу між соціальними та політичними силами суспільства. Конституція заклала основи існування суспільства та держави і була покликана об’єднати тогочасне українське суспільство, зберегти та розвинути державу. Водночас конституція мала на меті забезпечити стабільність національної інтеграції суспільства та зміцнити владу гетьмана в державі. Відзначається, що Конституція 1710 року складається зі вступу та 16 розділів. На відміну від сучасних конституцій, вона не була поділена на статті. Текст документа був написаний латинською та староукраїнською мовами. Конституція стала основою для важливого етапу конституціоналізму в Україні та формування Української козацької держави. Зауважується, що Конституція повністю відповідала історичному розвитку України того часу і передбачала модель держави, заснованої на реалізації природного права українців на політичне і національне самовизначення. Центральною ідеєю Конституції, яка проходить через весь її текст, є турбота про Батьківщину. Акцентується, що Конституція проголосила незалежну Українську козацьку державу республікою. Вона також заклала основи поділу державної влади та встановила демократичні процедури обрання посадових осіб. Водночас вона проголошувала державний суверенітет, визначала державні кордони, закріплювала права людини та сприяла єдності й взаємодії трьох гілок влади – законодавчої, виконавчої та судової. Стверджується, що Конституція закріпила ключові принципи правовладдя, такі як рівність, законність і непорушність природних прав, а також сформувала основу для механізмів запобігання узурпації влади та порушень цілісності і суверенітету держави. Було уточнено повноваження органів державної влади та державних службовців, конкретизовано їх конституційний статус. Зауважується, що Українська Конституція 1710 року орієнтувалася на утвердження та розвиток державних ідеалів, духовних і моральних цінностей, таких як мир, толерантність, добро і справедливість, вона містила ідею побудови національної держави. У період Української козацької держави, особливо на момент прийняття Конституції, відбувалося формування національних ідеалів. Українці в той час усвідомлювали себе самостійною нацією з власною територією, історією, мовою, культурою і традиціями в межах власних державних функцій.
Keywords: законність; козацтво; Конституція України 1710 року; П. Орлик; права людини; правовладдя