Вплив економічної політики на забезпечення національної безпеки України - Телегін, В.В. (Університет «КРОК», 2022)
В умовах розвитку глобалізаційних процесів та зростання збройних конфліктів і локальних війн між державами, спостерігається тенденція збільшення фінансування воєнного сектору, а відповідно збільшення кількості нових систем озброєння і військової техніки та їхній високотехнологічний розвиток. Метою статті є аналіз впливу економічної політики на забезпечення національної безпеки України. У статті здійснено аналіз впливу фінансових чинників економічної політики держави на забезпечення національної безпеки України та дослідження взаємозв’язку між обсягами військових видатків та економічним зростанням провідних країн світу, зокрема й України, оцінювання воєнно-економічного потенціалу держави, а також здійснено порівняльний аналіз сучасного стану фінансування Збройних Сил Україні та країн членів НАТО з метою часткового розуміння ступеня забезпечення національної безпеки нашої держави. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи аналізу, порівняння, індукції. Розглянуті деякі чинники, які впливають на розвиток Збройних Сил України та умови забезпечення національної безпеки. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку локальних війн та збройних конфліктів, які відбуваються у світі. Обґрунтовується необхідність збільшення оборонних видатків та обсягів фінансування для забезпечення національної безпеки в наслідок агресії Російської федерації проти України з метою ефективного забезпечення національної безпеки держави. Здійснено дослідження взаємозв’язку між військовими витратами оборонного бюджету та економічним зростанням на основі аналізу даних провідних країн світу, розподілу бюджету Міністерства оборони України, динаміки фінансування потреб ЗС України до ВВП, а також закупівля нових зразків озброєння та військової техніки. У статті показано залежність між такими поняттями, як економічний потенціал (фінансове забезпечення і розмір видатків на оборону) та воєнний потенціал держави (забезпечення озброєнням та військової техніки), які є складовими елементами економічної політики і не можливість розвитку воєнного потенціалу без розвитку економічного потенціалу. Такий порівняльний аналіз фінансового забезпечення Збройних Сил України дозволив частково оцінити потенціал держави щодо забезпечення її національної безпеки та зробити певні висновки щодо розуміння існуючих чинників які здійснюють вплив на формування економічної політики держави.
Keywords: економічна політика; збройний конфлікт; гібридна війна; фінансове забезпечення; воєнна доктрина; національна безпека