Архітектура національних стратегій сталого розвитку - Андрєєва, Віта; Бугорський, Антон; Андрєєва, Віта Анатоліївна; Бугорський, Антон Володимирович (Університет «КРОК», 2025)
У статті описується походження та сфера застосування національних стратегій сталого розвитку (НССР), формулюються ключові принципи та загальні елементи. Запропоновано напрямки, необхідні у механізмах національного рівня, які можуть сприяти створенню НССР. Метою статті є визначення засад національної стратегії сталого розвитку, доцільності внесення змін у впровадження методології оцінки національної стратегії сталого розвитку в Україні, запровадженої в Повістці 21. Поставлена ​​в статті мета досягнута за допомогою методу класифікації аналізу, індукції, дедукції, методу системного аналізу. Визначено, що більшість національних планів розвитку зараз перейшли від філософії централізованого планування до «створення сприятливих умов», щоб забезпечити певний рівень добровільних дій та дій громадянського суспільства, що сприяє партнерству та реалізації стратегії. Цей підхід і певна інфраструктура планування, створена для нього, сприяють створенню НССР в Україні. В архітектурі національної стратегії сталого розвитку України особливе місце, на нашу думку, посідає індекс фінансового стресу. Обґрунтовано, що застосування принципів і елементів НССР та об’єднання систем може призвести до того, що національні плани розвитку пропонують багато того, що потрібно для НССР. Особливу увагу приділено розробці спільного бачення цілей розвитку для багатьох зацікавлених сторін та більш широким критеріям для досягнення компромісів. У роботі досліджено, що міжнародні стратегії та плани дій були підготовлені багатьма країнами. Приділено увагу результатам застосування методики оцінки НССР в Україні. Ці тематичні дослідження показують, що запропонована методологія оцінки НССР має значний потенціал для посилення планування сталого розвитку на національному рівні.
Keywords: стратегія; сталий розвиток; національні стратегії сталого розвитку; галузеві та міжгалузеві плани та стратегії; принципи стратегій сталого розвитку; індекс фінансового стресу