Професійна культура юриста та її значення у юридичній практиці: дис. ... канд. юр. наук: 12.00.01 - Аронов, Ян (Університет «КРОК», 2020)
Дисертацію присвячено дослідженню теоретико-правових аспектів професійної культури юриста та її значенню у юридичній практиці. Здійснено аналіз сутності професійної культури юриста, на підставі чого зроблено висновок, що професійна культура юриста є мультикультурним феноменом, яка уособлює різновид загальної культури особи, сутність якого визначається онтологією правничої професії та відображає досвід діяльності правників як духовний, так і матеріальний, а також очікування соціуму щодо професійної діяльності юриста. Обґрунтовано положення про диференціацію процесу формування професійної культури юриста з виокремленням трьох його етапів. Сформульовано поняття «правова культура юриста»; «моральна культура юриста»; «політична культура юриста»; «економічна культура юриста». Обгрунтовано необхідність уніфікації професійних вимог до правників та її об’єктивації у формі нормативно-правового акту, що є особливо актуальним в умовах, коли професійні вимоги ігноруються, а професійне об’єднання не є ефективним регулятором фахового середовища. Важливим напрямом підвищення дієвості морально-етичних норм є запровадження стандартів поведінки на локальному рівні, зокрема у межах адвокатських об’єднань, що посилить контроль за реалізацією цих норм. Аргументовано положення про необхідність формування нового типу юриста, який, крім наявності відповідної кваліфікації, повинен бути професіоналом з властивими йому навичками комплексного вирішення проблем, критичного і креативного мислення, високої самоорганізації, з умінням керувати людьми та взаємодіяти з оточуючими; він має бути працездатним, а також з когнітивною гнучкістю та емоційним інтелектом. Епістемологія моделей професійної культури юриста в Україні та Європі передбачає виокремлення у архітектоніці таких моделей наступних елементів: ідеологічний, морально-етичний, освітній, державно-політичний, контамінація яких дозволяє відтворити цілісний образ правника. Доведено, що пріоритетним напрямком розвитку юридичної професії у 2018-2020 роках має стати наближення до європейських стандартів юридичної діяльності, що повинно відображатись як у нормативному забезпеченні, так і в повсякденній діяльності юриста в Україні.
Keywords: економічна культура юриста; модель професійної культури юриста; моральна культура юриста; правова культура; професійна культура юриста