Військове право як виклик для юридичного маркетингу у воєнний час - Новіков, В.В.; Березюк, В.О.; Новіков, Владислав Вікторович; Березюк, Віталій Олегович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У статті досліджено виклики, ризики та особливості просування юридичних послуг у сфері військового права в умовах повномасштабної війни. Актуальність теми зумовлена стрімким зростанням попиту на кваліфіковану правову допомогу військовозобов’язаним особам, учасникам бойових дій, демобілізованим військовим, а також членам їхніх родин. Війна поставила перед юридичною галуззю низку етичних, правових та маркетингових викликів, що потребують системного осмислення. Метою дослідження є виявлення ефективних підходівдо юридичного маркетингу в чутливій та соціально значущій тематиці військового права на прикладі практичної діяльності юридичної компанії «Приходько та партнери». У центрі уваги такі чинники, як tone-of-voiceкомунікації, дотримання професійної етики, зміни в поведінці цільової аудиторії, стратегічне позиціонування бренду, а також цифрова аналітика як інструмент ухвалення маркетингових рішень. Завданням статті є дослідити особливості просування послуг військового права в умовах війни, визначити ефективні маркетингові інструменти, охарактеризувати структуру цільової аудиторії, виявити актуальні виклики для юридичного маркетингу та запропонувати практичні рекомендації для підвищення ефективності просування у цифровому середовищі. У межах дослідження використано контент-аналіз, аналіз даних Google Analytics і рекламного кабінету Google, а також порівняльний та кейс-метод, що дозволило комплексно дослідити як контентну стратегію юридичної компанії, так і поведінкові характеристики аудиторії. З урахуванням подовження воєнного стану, посилення мобілізації, законодавчих змін і соціального напруження, очікується подальше зростання потреби в юридичному супроводі у сфері військового права. Це, своєю чергою, вимагає від юридичних компаній адаптації своїх маркетингових підходів до нових соціально-психологічних і цифрових реалій
Military law as a challenge for legal marketing in wartime
Keywords: військове право; юридичний маркетинг; військовий маркетинг; маркетинг юридичних послуг; бренд-позиціонування; маркетингові дослідження