Теоретичний аналіз феліцитарної проблематики - Радченко, Юлія (Університет «КРОК», 2023)
У статті проведено теоретичний аналіз підходів до визначення феліцитарної проблематики дослідників різних часів та поглядів, який засвідчує багатогранність у науковому просторі. Представлено короткий опис основної наукової літератури психологів з вивчення теми щастя. Розглядаються фактори, які впливають на щастя особистості. Актуальність теми статті зумовлено тим, що незважаючи на значну увагу психологів різних часів, тема щастя залишається дуже важливою і потребує подальшого вивчення і впровадження сучасних інструментів, використовуючи свідомий підхід. Враховуючи те, що більшість наукових досліджень були проведені в мирні часи, з’являється потреба в досліджувані проблематики психології щастя в кризовому періоді як під час війни, так і після завершення воєнних подій, задля ментального здоров’я, як окремої особистості так і соціуму країни в цілому. У статті описані роботи психологів які досліджували щастя, як суб’єктивне благополуччя особистості, як особистісну схильність відчувати певний рівень емоцій, як стан переживання життєвого задоволення в цілому, як переживання радості, а також, як набуття навичок спрямованих до свідомого життя наповненого сенсом та баченням шляху бажаного результату. Данна проблематики завжди мала широкий спектр поглядів, теорій та напрямів досліджень, саме тому є актуальної і в наші часи. Аналіз останніх досліджень привів до розуміння того, що негативні події приводять, як до змін психічних процесів людини, так і сенсу життя. Змінює напрям поглядів, інтересів, цінностей, перебудовує життя людини в цілому. Кризова ситуація в країні створює життєву, особистісну кризу в житті людини. В умовах нестабільного психологічного, соціально – економічного клімату актуалізується потреба внутрішніх детермінант рівноваги особистості, компонентів та чинників якості життя. Переживання щастя є індикатором як суб’єктивно – психологічного стану окремої особистості так і соціуму в цілому.
Keywords: феліцитарна проблематика; щастя; особистість; психологічне благополуччя; суб’єктивне благополуччя; емоції; відчуття; ментальне здоров’я