Вплив макроекономічних показників на ринок нерухомості - Захарова, Ксенія Федорівна; Біла, Ірина Сергіївна (ГО «Європейська наукова платформа»; НУ «Інститут науково-технічної інтеграції та співпраці», 2025)
У статті досліджено ринок нерухомості як макроекономічне явище, що дало змогу констатувати: по-перше, стан, стабільність та динаміка цього ринку є чутливими до змін ключових макроекономічних параметрів, слугуючи важливим діагностичним інструментом для оцінки стану економіки; по-друге, через різні прямі та непрямі канали цей ринок суттєво впливає на загальний стан та структурну рівновагу національної економіки загалом. В статті основну увагу приділено характеру та інтенсивності впливу ключових макроекономічних змінних на ринок нерухомості. Розглянуто проблема визначення та емпіричної валідації набору макроекономічних змінних, які є значущими та впливовими щодо показника частки операцій з нерухомістю у валовому внутрішньому продукті (ВВП), який відображає інтенсивність транзакцій та загальну економічну вагу сектору. Презентовано економетричну модель, в якій зазначений показник знаходиться під впливом трьох змінних – рівень безробіття, курс національної валюти та темп економічного зростання; застосовані методи кореляційного та регресійного аналізу. Покращення моделі досягнуто за результатами використанням низки статистичних критеріїв якості регресійних моделей. Поглиблене дослідження показника частки операцій з нерухомістю у ВВП, на думку авторів, може бути досягнуте при застосуванні більш складного й досконалого інструментарію аналізу та за наявності довших рядів офіційних даних щодо цього показника, має поєднуватись з аналізом динаміки цін та обсягів угод, здійснених в межах окремих сегментів ринку нерухомості.
Keywords: ринок нерухомості; макроекономічні змінні; частка операцій з нерухомістю у ВВП; кореляційно-регресійний аналіз; стабілізаційна функція; економетричне моделювання; рівень безробіття; економічне зростання