Медіація, переговори та менеджмент у вирішенні конфліктів: приклад IT-бізнесу - Сєдашова, Оксана Анатоліївна; Калініна, Наталія Василівна; Казанцев, Микола Юрійович; Калініна, Наталія (ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая», 2025)
У статті розглянуто природу конфліктів на прикладі IT-бізнесу, що є складною та охоплює професійні, особистісні, організаційні умови виникнення конфліктів. Розкрито, що дієвим інструментом вирішення конфліктів в IT-бізнесі є переговори як спосіб добровільної комунікації задля вирішення конфлікту та задоволення інтересів. Зазначено, що переговори мають універсальний характер, адже дозволяють врахувати інтереси та вирішити конфлікт на різних умовах, зокрема, переговори можна організувати онлайн з врахуванням різної локалізації суб’єктів конфлікту (працівники ІТ-бізнесів часто працюють дистанційно). Переговори визначено дієвим, якісним та універсальним інструментом вирішення конфліктів в IT-бізнесі. Виділено, що переговори та медіацію можливо використовувати як в великих, так і малих компаніях, як для внутрішніх, так і зовнішніх конфліктів. Зазначено, що з врахуванням особливого емоційного стану людей під час війни в Україні, медіація може бути основною альтернативою вирішення спорів між компаніями, де є можливим використати медіатора як посередника, який може забезпечити процес медіації навіть не проводячи зустрічі з обома сторонами одночасно, а виступаючи посередником між ними в процесі комунікацій і пошуку рішення. Акцентовано увагу на необхідності формування корпоративних норм і стандартів стосовно конфліктів у IT-компаніях.
Keywords: психологія конфлікту; конфлікти; IT; переговори; медіація