Ефективність формалізації та стилізації окремих властивостей проєктованих об’єктів у дизайні - Бердинських, Святослав; Яремчук, Олена; Пашкевич, Калина; Бердинських, Святослав Олександрович; Яремчук, Олена Миколаївна (КНУКіМ, 2025)
Метою статті є виявлення ефективності стилізації та формалізації у формотворчих процесах та візуалізації основних етапів дизайн-діяльності. Результати дослідження. У сучасній формотворчій практиці актуальним залишається питання переосмислення традиційних творчих методів і прийомів, зокрема стилізації та формалізації. Переважна частина наявних наукових досліджень стосуються окремих аспектів формалізації та стилізації в прикладних завданнях щодо візуалізації даних. Відсутність комплексного дослідження таких творчих методів визначає актуальність теми. Досліджено відмінності між формалізацією та стилізацією в завданнях та методичних принципах. Виявлено потенціал формалізованої моделі в трансформативних перетвореннях та адаптаціях до різних формотворчих та презентативних завдань. Наукова новизна. У дослідженні суттєво розширено та систематизовано способи, напрями, прийоми ефективного використання формалізації та стилізації в умовах залучення традиційних та сучасних цифрових технологій. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх застосування в практиці дизайну, ознайомлення здобувачів освіти дизайн-спеціалізацій під час навчання з основними відомостями щодо раціональних шляхів втілення методів формалізації та стилізації до проєктної діяльності, а також подальших дослідженнях мистецтвознавства, архітектури та дизайну. Висновки. Виявлено, що формалізація є первинною стадією композиційного пошуку форми, а також творчим методом формування безпосередньо естетичних властивостей проєктованого об’єкта. Щодо стилізації — визначено вплив її за ступенем та засобами на процес проєктування. Завершена стилізована модель об’єкта вважається більш ефективною для сприйняття, ніж реалістичне зображення; вона дозволяє повніше виражати графічними та іншими засобами художньо-творчу концепцію.
Keywords: графічний дизайн; візуальне сприйняття; зоровий образ; дизайн-мислення; дизайн-об’єкти; візуальна комунікація