Restoring a company's business reputation in the context of economic security - Naumova, Olena; Naumova, Mariia; Talalaievskyi, Vladyslav; Наумова, Олена Олександрівна; Наумова, Олена (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
The article provides a theoretical analysis of how to restore a company's business reputation. It explores the various factors that can lead to a reputation crisis and categorizes different types of reputation crisis situations. Utilizing the typology created by W. T. Coombs (2007), this article outlines the characteristics of three primary strategies and one secondary strategy for restoring business reputation and discusses their practical applications. The authors offer recommendations for developing effective strategies for reputation restoration, emphasizing the importance of ensuring economic security. Strategies for restoring a company's business reputation should be approached from various dimensions: economic, legal, and socio-cultural. Additionally, authors provide indicators that can be used to monitor the progress of these restoration reputation efforts

У статті здійснено теоретичний аналіз проблематики відновлення, формування та підтримки позитивної ділової репутації компаній. Методи дослідження, застосовані авторами, включають аналіз і синтез, порівняль-ний аналіз та систематизацію. Вони дозволили досягти поставленої мети статті – теоретичного осмислення стратегій відновлення ділової репутації в контексті забезпечення економічної безпеки компанії. Обґрунто-вано, що стратегії відновлення ділової репутації відіграють ключову роль у забезпеченні економічної ста-більності компаній в умовах динамічної конкуренції, активної діджиталізації, прозорості медійного простору та постійної мінливості ринкового середовища. У статті систематизовано джерела виникнення репутаційних криз і розглянуто типологію кризових репутаційних ситуацій, з якими може зіштовхнутися компанія. Авто-рами рекомендовано під час розробки стратегій відновлення ділової репутації застосовувати комплексний підхід, що охоплює економічні, правові та соціокультурні аспекти. У статті проведено аналіз типології стра-тегій відновлення ділової репутації, розроблену W. T. Coombs (2007), яка передбачає первинні та вторинні стратегії. До первинних належать: заперечення кризи (компанія не визнає репутаційної кризи та висвітлює в медіа просторі, що вона не причетна та не несе відповідальності за негативну ситуацію), зменшення кризи (компанія виправдовується щодо часткової вини або визнає вину в повному обсязі та приносить вибачення з наданням компенсації постраждалим) і відновлення репутації (проактивна зміна сприйняття стейкхолдерами іміджу компанії, що вимагає значних фінансових ресурсів, але створює цінні репутаційні активи для компанії). Вторинні стратегії передбачають заходи з підтримки репутації компанії, які пов’язані з розвитком взаємодії зі стейкхолдерами. Проаналізовано приклади та особливості застосування цих стратегій у контексті економіч-ної безпеки компанії. Автори наголошують на ключовій важливості розвитку партнерських відносин зі стейк-холдерами під час управління процесом репутаційного відновлення. У статті запропоновано індикатори для моніторингу процесу відновлення ділової репутації компанії. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз міжкультурного сприйняття ділової репутації на міжнародному рівні.
Відновлення ділової репутації компанії в контексті економічної безпеки
Keywords: restoration company`s business reputation; company`s economic security; sources of a company`s reputation crisis; reputation crisis situations; strategy of restoration business reputation; indicators to monitor a prog-ress of reputation restoration; stakeholders’ loyalty