Особливості інформаційно-аналітичного забезпечення фінансової складової системи економічної безпеки підприємства - Сугак, Т.О. (Університет «КРОК», 2018)
У статті досліджено домінуючу роль фінансової складової серед основних функціональних складових економічної безпеки: фінансової, інформаційної, ринкової, складової бізнес-процесів, кадрової, техніко-технологічної. Висвітлено особливості інформаційно-аналітичного забезпечення фінансової складової системи економічної безпеки підприємства. Сучасний етап розвитку економки характеризується ризиками та загрозами, у зв‘язку з чим значна кількість підприємств опиняються у ситуації неналежного рівня захищеності майна та інтересів від впливу чинників внутрішнього і зовнішнього середовища. В умовах забезпечення фінансової безпеки підприємства, всі її складові (і кредитно-грошова, і бюджетно-податкова та адміністративна політика, інше), знаходять своє відображення в одній з форм обліку, що передбачає не лише захист змісту інформації, але й засобів і технологій її отримання. Саме тому ці види інформаційно-аналітичного забезпечення актуалізують необхідність розробки методичних і рганізаційних засад як засобу формування релевантної інформації для прийняття управлінських рішень, у яких поряд з внутрішніми вимогами щодо задоволення інформаційних потреб враховується вплив зовнішнього середовища. З урахуванням домінуючого впливу фінансової складової системи ЕБП, специфічних вимог, пов‘язаних з оцінюванням достовірності та захищеності її інформації, для вирішення тактичних та стратегічних завдань управління в будь-якій сфері підприємства доведено необхідність виокремлення її інформаційно-аналітичного забезпечення.
Keywords: економічна безпека; інформаційно-аналітичне забезпечення; фінансова складова системи економічної безпеки; загрози; ризики