Intangible cultural heritage as a factor of tourist destination development - Melko, Liudmyla; Rastvorova, Mariia; Plysenko, Pavlo; Мелько, Людмила Федорівна; Растворова, Марія Олександрівна; Плисенко, Павло Ігорович; Мелько, Людмила (Університет «КРОК», 2024)
Стаття присвячена теоретичному дослідженню проблеми використання нематеріальної культурної спадщини (НКС) як чинника розвитку туристичної дестинації. Метою статті є визначення можливостей використання ресурсного потенціалу НКС у туристичній діяльності як чинника розвитку туристичної дестинації. Поставлена в статті мета була досягнута за допомогою методів індукції, дедукції, узагальнення та методу системного аналізу. У статті проаналізовано кількість елементів НКС відповідно до списків Конвенції про нематеріальну культурну спадщину, а також список нематеріальної культурної спадщини України, яка знаходиться під охороною ЮНЕСКО, Національний перелік НКС. Автори виявили, що у туристичній діяльності величезною популярністю серед туристів користуються такі складові НКС, як: виконавське мистецтво, звичаї, обряди, святкування, традиційні ремесла тощо, а серед традиційних ремесел особливий інтерес викликає гончарство, кераміка, що дозволяє активно залучати туристів до майстер-класів. У статті запропоновано шляхи оптимізації НКС як туристичного ресурсу. Автори розробили модель Центру популяризації НКС у туристичній дестинації (на прикладі гончарства). Складові моделі представлені такими компонентами, як: організаційно-управлінського, який передбачає створення дієвої організаційної структури Центру; процесно-діяльнісного, який передбачає створення унікального ексклюзивного продукту для популяризації елементу гончарства в туристичній дестинації; та результативного, який передбачає результати від запропонованої діяльності, що забезпечить збереження і розвиток НКС, розвиток туризму, створення робочих місць, економічний розвиток туристичної дестинації тощо. Використання пропозицій авторів щодо залучення НКС для розвитку туристичної дестинації дозволить стейкхолдерам забезпечити активізацію туризму в Україні, захистити інтереси суб’єктів туристичного бізнесу у складних воєнних умовах, підвищити ефективність та конкурентоспроможність туристичних дестинацій в Україні.

The article is devoted to the theoretical investigation of employing intangible cultural heritage(ICH)as a factor in developing tourist destinations. The article aims to determine the possibilities of using the resource potential of ICH in tourism as a factor in the development of a tourist destination. It was achieved through induction, deduction, generalization, and systematic analysis. The article analyzes the number of elements of ICH according to the lists of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage and the list of intangible cultural heritage of Ukraine under the protection of UNESCO, National List for Intangible Cultural Heritage. Authors found that components of ICH, such as performing arts, customs, rituals, celebrations, traditional crafts, etc., are extremely popular among tourists in tourist activities. Particularly, traditional crafts such as pottery and ceramics attract a special interest, allowing the active involvement of tourists in master classes. In the article the authors suggested ways to optimize the ICH as a tourism resource. The authors have developeda Model of a Center for popularizing ICH in a tourist destination using pottery as an example. The components of the model include organizational and managerial components, which involve creating an effective organizational structure for the Center; process and activity-based component, which involve creating a unique, exclusive product to promote the element of pottery in the tourist destination; and result-oriented component, which involve achieving results from the proposed activities that would ensure the preservation and development of ICH, tourism development, job creation, economic development of the tourist destination, etc. Implementing the authors’ proposals for utilizing ICH to develop a tourist destination will allow stakeholders to stimulate tourism in Ukraine, protect the interests of tourism business entities in challenging wartime conditions, and enhance the efficiency and competitiveness of tourist destinations in Ukraine.
Нематеріальна культурна спадщина як чинник розвитку туристичних дестинацій
Keywords: нематеріальна культурна спадщина; туризм; розвиток туристичної дестинації; туристичний ресурс; модель Центру популяризації нематеріальної культурної спадщини у туристичній дестинації; intangible cultural heritage; tourism; tourist destination development; tourism resource; model of the Center for Popularizing Intangible Cultural Heritage in the tourist destination