Відповідальність особистості у зарубіжному психологічному дискурсі - Липка, А.О. (Університет «КРОК», 2018)
У статті обґрунтовується проблематика відповідальності в контексті психодинамічного, гуманістичного та когнітивного напрямів у психології. Перший обстоює ідею взаємоспричинення відповідальності із перспективою життєдіяльності індивіда як умови його особистісного зростання; другий напрямок висвітлює відповідальність особистості в контексті свободи людини та її самоактуалізації й самореалізації; третій досліджує зазначену тематику як вектор внутрішніх дій та поведінки людини, яка є водночас і чинником її розумового, вольового і морального розвитку.
Keywords: відповідальність; свобода; зобов’язання; самореалізація; самовідповідальність; інтернали; екстернали; стадії розвитку відповідальності