Використання технологій коучингу та консалтингу в управлінні персоналом для підвищення ефективності бізнес-процесів, проектної та інноваційної діяльності підприємств з врахуванням впливу індустрії 4.0. - Копитко, Марта; Копитко, Марта Іванівна (Львівський державний університет внутрішніх справ МВС України, 2024)
В результаті поглибленого дослідження, доведено, що чітко прослідковуються актуальність в дослідженні особливостей використання технологій як коучингу, так й консалтингу в управлінні персоналу сучасного підприємства. Додаткової актуальної додає й факт посиленої цифровізації й переходу під стандарти Індустрії 4.0. Структура статті передбачатиме поглиблений огляд літератури, виокремлення ключових методів, висвітлення мети й завдань дослідження, представлення ключових результатів й узагальнення у вигляді висновків. Огляд літератури показав, що багато теорій і концепцій, особливо ті, що стосуються того як використання технологій коучингу та консалтингу в управлінні персоналом можуть вплинути на аспекти підвищення ефективності бізнес-процесів, проектної та інноваційної діяльності підприємств з врахуванням впливу Індустрії 4.0 досі не розкриті належним чином, що підкреслює актуальність та значимість обраної тематики. Таким чином, в результаті поглибленого огляду літератури, ми формуємо за мету охарактеризувати особливості використання технологій коучингу та консалтингу в управлінні персоналом. При цьому, ключовим завданням є визначити напрямки підвищення ефективності бізнес-процесів, проектної та інноваційної діяльності підприємств з врахуванням впливу Індустрії 4.0. Охарактеризовано сутність та зміст ключових понять застосованих в статті. Встановлено, що Технології коучингу та консалтингу управління персоналом відіграють важливу роль у сучасних підприємствах, оскільки вони спрямовані на оптимізацію бізнес-процесів та стимулювання інноваційної діяльності через розвиток потенціалу співробітників. Коучинг забезпечує індивідуальний підхід до навчання та розвитку кожного члена команди, допомагаючи їм визначати та досягати професійних цілей, тим самим підвищуючи мотивацію та продуктивність. Доведено, важливість ретельного аналізу промислових підприємств в контексті використання технологій коучингу та консалтингу в управлінні персоналом для підвищення ефективності бізнес-процесів, проектної та інноваційної діяльності підприємств з врахуванням впливу Індустрії 4.0. Сформовано авторське бачення моделі підвищення ефективності бізнес-процесів, проектної та інноваційної діяльності промислових підприємств через інтегрування технологій на базі коучингу та конслатингу.
Keywords: технології; коучинг; консалтинг; управління персоналом; бізнес-процеси; інноваційна діяльність; підприємства; Індустрія 4.0; проектна діяльність