Мовні моделі для автоматизації документування та підтримки управління знаннями у віддалених командах ІТ-компаній - Румик, Ігор Іванович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті досліджено застосування великих мовних моделей (LLM) для автоматизації створення технічної документації та підтримки управління знаннями у віддалених ІТ-командах. Дослідження проведено за допомогою методу систематичного аналізу наукових публікацій для огляду сучасних підходів інтеграції ШІ у процеси документування, методу типології для класифікації підходів інтеграції, а також методу моделювання для розробки моделі впровадження RAG-архітектури. Розглянуто ключові напрями інтеграції ШІ у процеси документування, проаналізовано сучасні наукові підходи та наведено практичні рекомендації щодо впровадження технологій штучного інтелекту у життєвий цикл розробки програмного забезпечення. Особливу увагу приділено архітектурі Retrieval-Augmented Generation (RAG) як ефективному способу побудови внутрішніх систем підтримки знань. Показано, що використання LLM сприяє підвищенню ефективності командної роботи, стандартизації документації та оптимізації процесів комунікації в умовах віддаленої роботи.
Language models for automating documentation and supporting knowledge management in remote teams in IT-companies
Keywords: мовні моделі; управління ІТ-компанією; документування; управління знаннями; віддалена робота; штучний інтелект; цифровізаці