Податкові аспекти операцій з криптовалютою - Ромашко, Ольга Миколаївна (Громадська організація "Європейська наукова платформа", 2025)
У статті було узагальнено суть операцій із криптовалютою, детерміновано криптовалюту як об’єкт оподаткування, зокрема визначено основні ознаки, які відносять її до об’єкту оподаткування, описано передумови, що вказують на нагальність розвитку оподаткування операцій із криптовалютою. Авторами проаналізовано здійснені заходи в частині забезпечення оподаткування операцій із криптовалютою. Узагальнено проаналізовано світовий досвід оподаткування операцій із криптовалютою, ідентифіковано ключові аспекти, важливі для вітчизняної практики, сформовано сукупність практичних рекомендацій щодо розвитку податкової політики в частині оподаткування операцій із криптовалютою в Україні. Теоретичне значення статті полягає у поглиблені і доповнені існуючих знань про практику оподаткування операцій із криптовалютою, уточненні основних понять; практична роль пов’язана із пошуком дієвих заходів на шляху розвитку процесу оподаткування операцій із криптовалютою в Україні. Отримані результати можуть бути використані як один із векторів на шляху вдосконалення і трансформації податкової політики в частині її приведення у відповідність до сучасних трендів на ринку нематеріальних активів.
Keywords: оподаткування; Закон України «Про віртуальні активи; криптовалюта; податкова політика; нематеріальний актив; розвиток і цифровізація; світовий досвід