Проблеми спростування судових преюдицій за законодавством України - Бєлкін, М.Л. (Університет "КРОК", 2013)
Розглянуто небезпеки прийняття незаконних судових рішень для третіх осіб у разі застосування цих рішень як преюдиційних. Особливу увагу приділено «роз’ясненням» різноманітних судових пленумів. На підставі аналізу процесуального законодавства та судової практики до ведено, що особи, які не брали участі у справі, але до яких застосовано наслідки відповідних судових рішень, можуть вважатися такими, що отримали право на апеляційне оскарження, оскільки це рішення стосується їх прав. Обґрунтовано необхідність запровадження механізмів оскарження «роз’яснень» пленумів
Keywords: преюдиціальне рішення; апеляційне оскарження; доступ до судових рішень; вищий спеціалізований суд; Верховний Суд; постанова пленуму; інформаційний лист